Tää juttu oli joskus vuonna kukka ja keppi (ehkä v. 1997) Kymen Sanomissa ja tälle naurettiin joskus sananmukaisesti vedet silmissä... Nyt on pakko laittaa tämä tänne kaikkien luettavaksi. Kirjoittaja on Marjo Loisa, toivottavasti hän ei tästä pahastu, tää on ihan hervotonta tekstiä =D

 

"Aikuisuuteen kuuluu hilloamista ja kukkien kasvatusta.

Laita riippukeinu kiinni keväällä, pidä jemmarahaa pankkitilillä, seiso väkevästi sänkys edessä aamuisin, laulaa Zen Cafen Samuli Putro.

Aikuisuuteen kuuluu monia velvollisuuksia, tai ainakin kuvitelma niiden olemassa olosta. Perinteisen ihannekuvan mukaan naisen kuuluu esimerkiksi osata laittaa perinneruokia, tietysti ilman reseptiä. Lisäksi hän tietää paljon detaljeja kukkien hoitamisesta.

Kolmeakymmentä ikävuotta lähenevä nainen kertoo, että aina uuden keittiötaidon oppiessaan hän ajattelee, että nyt on taas yksi aikuisuuden kynnys ylitetty. Tutkijoiden mukaanhan vasta nelikymppisenä ihminen on sellainen oikeasti aikuiseksi kasvanut persoona.

Osaava ja ehtoisa emäntä hallitsee kodin arkiaskareet, eikä hän koskaan laiskottele toimettomana. Avuttomuus on tälle naistyypille vieras käsite. Tällaista ihanne-emännän prototyyppiä edustaa parhaimmillaan sinivalkoinen martta.

Täydelliset emännät ovat kuitenkin käymässä entistä harvinaisemmiksi. Nykymaailmassa tarvitaan erilaisia taitoja. Perinteiset kotitaloustaidot eivät enää välttämättä välity perinnetietoutena uusille sukupolville. Parhaiten näitä kotitalousihmeitä löytyy vielä maaseudun kasvimailta ja leivinuunien äärestä.

 

Letitetään neljällä

Kunnon nainen elää vuodenaikojen mukaan. Keväällä tehdään kevätsiivous ja ennen joulua joulusiivous. Ikkunoihin on olemassa erikseen kesä- ja talviverhot.

Keväällä istutetaan kukkia ja kesällä hoidetaan kasvimaata. Vaihtoehtoisesti puuhastellaan parvekkeella.

Luonnon antimet kerätään talteen. Marjat laitetaan pakkaseen, hilloksi ja mehuksi. Niitä vitamiiniannoksia on sitten talvella kiva tarjota perheelle. Metsästä otetaan talteen myös sienisato, tottahan nyt tatit tunnistetaan. Talvi koristellaan kanervilla, havuilla ja lyhdyillä. Lintuja muistetaan lyhteellä.

Joulu on kunnon naiselle vuoden parasta aikaa, koska silloin pääsee oikein tosissaan käyttämään kotitaloustaitoja. Jouluruuat tehdään alusta loppuun asti itse. Koti koristellaan jouluisasti unohtamatta paperitähteä ja punaista pöytäliinaa. Kotikaljan ja sitten vappuna siman nainen laittaa käymään kädenkäänteessä. Pääsiäisen bravuuri on pasha.

Pullataikinan kunnon nainen vaivaa itse, vaikka tottahan toki hänellä on myös 16-osainen monitoimikone. Hän osaa letittää pullapitkon neljällä, kun siitä tulee niin jotenkin kivemman näköinen.

Kaapissa on tietysti tusina Arabian juhla-astioita. Kahvin kanssa käytetään kukallisia, ohuita lautasliinoja. Liinavaatevarastoa sopisi esitellä kenelle tahansa, milloin tahansa.

 

Kuorinta kerran viikossa

Emännän keittiö on aina tiptop-kunnossa. Tiskipöytä säihkyy puhtauttaan, eikä pöydillä loju laseja, voiveitsiä tai mitään muutakaan ylimääräistä. Hella ja uuni eivät töhnää ole nähneetkään. Erityistä huolta nainen pitää valurautaisesta paistinpannusta.

Kaapeissa leivontatarvikkeet ja ruokavarastot on lajiteltu siististi ja järkevästi. Hyllyt on päällystetty paperilla, eikä niillä ole murusia. Jääkaapissa ei todellakaan loju kuukausia vanhoja homeisia juustoja.

Vaatteet tämä nainen osaa pestä oikeaoppisesti niin, etteivät ne kutistu tai värjäydy. Heti vaatteen nähtyään hän osaa ikään kuin alitajuisesti määritellä oikean pesulämpötilan ja -aineen. Pesuainetta on vähintään kolmea sorttia puhumattakaan huuhteluaineista. Siivouskaapissa pölyrätit ovat ojennuksessa erilaisten puhdistusainepurkkien vieressä.

Ompelukoneella nainen ainakin korjaa vaatteita, jos ei muuta. Parsiminen ja silittäminen hoituvat suit sait. Mahdolliset lasten vaatteet nimikoidaan siististi. Vaatekaapissa on omat osastonsa eri tamineille, eikä siellä loju kauteen kuulumattomia kappaleita. Nehän pestään ja tuuletetaan ajallaan ja siirretään väliajaksi varastoon.

Mikäli nykynainen omistaa auton, hän osaa ihan yleissivistyksen vuoksi itse vaihtaa renkaat ja öljyt ja lisätä nesteet. Tiedonjanonsa takia hän on opetellut myös kodin teknisten vempainten käytön, kuten videoiden ajastamisen.

Toisaalta hän hallitsee myös kauneudenhoidon niksit. Papiljotit pysyvät päässä ja kynsilakat siistinä sormissa. Kasvonaamiointi ja kuorinta suoritetaan kerran viikossa."

 

Voi tsiisus...